Als gezin met kleine kinderen zul je ons regelmatig vinden in een pannenkoekenrestaurant. Een makkelijke plek om met kinderen uit te gaan eten, er staat altijd iets op de menukaart wat ze lekker vinden. Vaak hebben deze plaatsen ook speelplekken voor de kinderen, zodat de kinderen lekker kunnen spelen en ouders even rustig kunnen zitten en praten met elkaar. Maar hoe zit het met nikkel? Vroeger maakte je moeder pannenkoeken van bloem, eieren en volle melk (allemaal nikkelarme ingrediënten), dan zou het toch geen probleem moeten zijn om een pannenkoek buiten de deur te kunnen eten?
Beslag
Pannenkoekbeslag kan gemaakt worden van verschillende ingrediënten. Sommige pannenkoekenbakkers gebruiken gist om het beslag wat luchtiger te maken. Gist is erg rijk aan nikkel en kan beter worden vermeden. Ik heb één keer een pannenkoek gegeten met gist en heb hier een hele week last van gehad. Vraag dus altijd naar álle ingrediënten van het beslag.
Laatst gingen we uit eten naar een pannenkoekrestaurant. Er was een verjaardag te vieren en ik had van te voren een tafel geboekt waar de hele familie aan kan schuiven. Voor de zekerheid heb ik bij de reservering ook erbij gemeld dat ik last heb van een nikkelallergie. Het pannenkoekrestaurant was bekend met allergieën (glutenallergie en lactoseallergie), maar over nikkelallergie was niets bekend. Voor de zekerheid vroeg ik naar de ingrediënten van het pannenkoekbeslag. Voornamelijk om er zeker van te zijn dat er geen gist in zit. Ik ging er eigenlijk van uit dat dit pannenkoekrestaurant, dat onderdeel uitmaakt van een keten en verspreid zit over het hele land, zelf vers beslag maakte voor de pannenkoeken. Ik was dan ook erg verbaasd toen de lijst van ingrediënten van het beslag werd opgenoemd: tarwebloem, dextrose, gemodificeerd maiszetmeel, soyameel……. De rest van de lijst heb ik niet meer laten opnoemen. De kant- en klare- pannenkoekenmix die werd gebruikt zat boordevol nikkel. De werkneemster die ik aan de lijn had was erg behulpzaam (ze heeft zelf ook last van een voedselallergie) en was flexibel met het meedenken. Uiteindelijk heeft de kok voor mij een apart beslagje gemaakt van tarwebloem, ei en melk.
Wat doe je op de pannenkoek?
Dan is er nog de vraag wat je op je pannenkoek wil. Natuurlijk kies je voor nikkelarme ingrediënten. Hoe minder ingrediënten je op je pannenkoek doet, hoe hoger de kans dat het nikkelarm is. Hieronder zal ik een korte (niet volledige) opsomming geven van toegestane en te vermijden toppings voor pannenkoeken.
Nikkelarme ingrediënten;
- Fruit: appel, aardbeien, blauwe bessen, banaan (alleen als het vers fruit is)
- Groenten: champignons, paprika (vraag ook hier nadrukkelijk of het vers is)
- Kaas (let er op dat fabriekskaas een hoog nikkelgehalte heeft)
- Gember
Te vermijden ingrediënten;
- Vers fruit: peer en ananas
- Alle fruit dat niet vers is (bijvoorbeeld kersen of mandarijnen uit pot of blik)
- Gemengde vruchten (vaak is het een mix met nikkelrijke vruchten)
- Groenten: ui, prei en alle groenten die uit pot of blik komen.
- Noten, zaden en pitten
- Rozijnen en andere gedroogde vruchten
- Gesneden vleeswaren (bijvoorbeeld salami en ham kunnen nikkel bevatten)
- Vlees en vis (dit zijn vaak kant-en klaar gekruide of gemarineerde producten)
- Alles wat kant- en klaar is (bijvoorbeeld appelmoes en ragout)
- sauzen

Met stroop of suiker?
Verder kun je suiker, poedersuiker en honing op je pannenkoek doen om het wat zoeter te maken. Andere zoetigheden (schenkstroop, jam en hazelnootpasta) zijn geen optie voor nikkelallergie. Ook ijs en slagroom kun je beter vermijden. De kans dat deze niet 100% volle room of melk bevatten is erg hoog.
Verder is de kans groot dat er gebakken wordt in een vet dat nikkel bevat (zoals veel soorten olie en alle bak- en braad producten). Wanneer je de rest van de week thuis je goed houdt aan het nikkelarme dieet, zou een keer een pannenkoek gebakken in een bak- en braadproduct niet meteen klachten moeten geven.
Lekker uit eten
Het lijkt een hele onderneming om een pannenkoek buiten de deur te eten. In het begin zal het ook even wennen zijn. Je zult merken dat je na verloop van tijd een lijstje (weliswaar een kort lijstje) hebt van welke pannenkoeken je waar kunt eten. Weet je van te voren dat je buiten de deur een pannenkoek gaat eten? Bel het restaurant dan ruim van tevoren even, zodat ze er op zijn voorbereid. Is het een last-minute etentje? Schroom dan niet om alle ingrediënten van het beslag op te vragen. Merk je tijdens het eten dat de pannenkoek niet lekker valt? Laat hem dan liggen en voel je zeker niet verplicht om de pannenkoek op te eten. Het blijft helaas een kwestie van uitproberen en hopen op een goede afloop. Maar vergeet bovenal niet om te genieten van je pannenkoek en van je gezelschap! Wil je het er toch liever niet op wagen? Of heb je toch nog klachten van een pannenkoek buiten de deur? Ga dan lekker thuis aan de slag. In een handomdraai, maak je de lekkerste pannenkoeken zelf met alle ingrediënten die jij lekker vindt.
You must be logged in to post a comment.