Uit lunchen: bagels

Afgelopen week was het herfstvakantie. Tijd om met mijn kinderen naar het winkelcentrum te gaan om nieuwe kleren te kopen. Aan de ene kant is het weer een hele uitdaging om met kinderen kleding te gaan passen, van de andere kant is het ook erg gezellig om met de kids een dagje op stap te zijn. En tussen dat vele passen door moet er natuurlijk ook gegeten worden. Als de kinderen het voor het zeggen hebben wordt het een uitstapje naar de Mac, maar als nikkelist kan dat natuurlijk niet.

Bagels zonder bagels

Voorbereiding

Nu is het sowieso al een hele opgave op buiten de deur te lunchen met een kind met nikkel- en lactoseintolerantie en een ander kind dat op z’n zachtst gezegd niet de avontuurlijkste is wat eten betreft. Dit maakt de keuze in lunchgelegenheden al een stuk beperkter. Voorbereiding is natuurlijk alles en ik heb een dag voor het geplande uitstapje op internet gezocht naar mogelijk geschikte lunchplekken. Het moest natuurlijk een plek zijn waar voldoende keuze is uit nikkelarme en lactosevrije produchten, het moest dichtbij de winkels zijn en geschikt voor kinderen. De keuze was niet zo heel erg groot, maar ik heb er toch twee kunnen uitkiezen waar ik de minste problemen verwacht en heb de kinderen gezegd dat ze kunnen kiezen tussen deze twee opties. Ze kozen voor bagels.

Bagels zitten boordevol nikkel en mogen we dus niet eten. Waarom heb ik dan toch voor bagels gekozen? Tja, de keuze is al erg beperkt, en ik wilde mijn kinderen niet de mogelijkheid om ooit te eten in een bageltent ontzeggen. Bovendien heb ik naast een kind met nikkelallergie ook een kind zonder nikkelallergie, en ik wil degene zonder nikkelallergie niet te erg beperken in haar eetervaringen. Bovendien heeft de bageltent waar wij voor gekozen hebben de mogelijkheid om zelf een sapje samen te stellen van versgeperst fruit. Zo kunnen ze, heel volwassen, hun eigen drankje samenstellen in plaats van het standaard flesje appelsap.

Omdat de bagel zelf teveel nikkel bevat, heb ik wat sneetjes brood (biologisch wit zuurdesem) meegenomen voor mezelf en mijn dochter. We waren wat vroeg bij de bageltent, een kwartiertje voordat het lunchspitsuur begon. Dit heb ik met opzet gedaan. Om te beginnen is het makkelijker met kleine kinderen om rustig een plekje uit te zoeken, maar bovenal heeft het personeel nog rustig de tijd om te praten over de allergie. Wanneer het erg druk is en het personeel loopt gehaast en gestresst rond, hebben ze niet alle aandacht en tijd voor je en zijn fouten snel gemaakt.

Bagels bestellen zonder bagels

Op het menu stonden witte zuurdesembagels. Fantastisch, zou je denken, maar helaas. Ik heb de ober wat uitgelegd over de allergie en mijn vermoeden dat de zuurdesembagel wel eens gist zou kunnen bevatten (ik heb het nog niet eens over andere nikkelrijke ingredienten gehad). Hij ging het meteen controleren en inderdaad, er zat gist toegevoegd aan de zuurdesembagels. Daarop hebben mijn dochter en ik een bordje met alleen beleg besteld. Om te beginnen één bordje met plakjes gerookte zalm. Van alle ingrediënten van de bagel met gerookte zalm past alleen de gerookte zalm in een nikkelalrm en lactosevrij dieet. Omdat dit nogal weinig en behoorlijk saai is heb ik gevraagd om er een bakje met wat olijfolie en schijfjes komkommer bij te doen. Ik koos een bordje met plakjes carpaccio, rucola en parmezaanse kaas. Ik had ook pijnboompitjes besteld (stond op de kaart standaard bij de carpaccio), maar de ober was zo oplettend geweest om de standaard pitjes er niet op te doen. Er bleek namelijk standaard een mix van verschillende soorten zaden en pitten over de bagel te worden gestrooid, in plaats van pijnboompitjes (op de menukaart stond overigens alleen pijnboompitjes vermeld, er stond niets vermeld over een mix met andere zaden en pitten). Ik heb de ober ook uitgelegd dat het belangrijk is voor ons dat er verder helemaal niets op het bord wordt gelegd, gestrooid of gegoten waarvoor ik niet specifiek zeg dat ik het mag hebben. Zo voorkom je dat er alsnog bijvoorbeeld een sausje, smaaktoevoeging, pitjes of salade er op wordt gelegd, omdat dit standaard er bij hoort. Uiteraard hebben we ook de creamcheese geannuleerd vanwege lactoseallergie. Wanneer je geen lactoseintolerantie hebt, kun je deze wel kiezen (kijk dan wel naar overige ingrediënten van de cream cheese).

Verse fruitsapjes

De kids waren helemaal in hun nopjes met het uizoeken van een eigen sapje dat vers voor hen werd geperst. We kozen voor een mangosapje, een sinaasappel/wortelsapje en aardbeisapje, allemaal toegestaan binnen een nikkelarm dieet.

Verse fruitsapjes

En dan is het tijd voor de rekening. Omdat we zelf brood hadden meegenomen, zegde de ober toe dat we ieder een euro korting kregen op de standaardprijs. Helaas bleek degene die achter de kassa stond, de afspraak niet te hebben meegekregen, waardoor ik toch zowat het volle pond heb betaald. Dit geeft me toch een vervelend gevoel. Je moet nog erg veel betalen voor een gerecht waar je maar een derde deel van besteld en eet. Het is ook niet zo dat ik betaal voor verspilling, de lunchtent hoeft namelijk niets weg te gooien, omdat ik het simpelweg niet eens op mijn bord krijg. Maar goed, ik ga er dan maar van uit dat ik betaal voor de extra moeite die ze moeten doen en wat voor mij belangrijker is, is dat ik en mijn dochter geen klachten krijgen.