Valentijn en snoepjes

 

Verras je geliefde met Valentijn! Dan denk je al gauw aan chocoladehartjes of bonbons. Maar daar zit heel veel nikkel in. Nu zit er overal wel nikkel in, maar om nu helemaal geen snoep te geven met Valentijn is natuurlijk ook niet zo heel fijn. Gelukkig zijn er nog wel een paar dingen die je met een gerust hart kunt geven aan je Valentijn, groot of klein.

Verras je Valentijn met snoep

Lolly’s

Simpele lolly’s bevatten vaak niet zo veel nikkel. Er zitten namelijk weinig ingrediënten in en dat is altijd een goed teken voor een nikkelist. Natuurlijk zijn er veel verschillende soorten lolly’s waar van alles in kan zitten (en dus ook nikkel), dus begin met zoeken naar een soort met zo min mogelijk ingrediënten. Suiker is niet te vermijden, dus maak je daar niet al te druk om. Suiker heeft een lager nikkelgehalte dan suikervervangers, dus kies in ieder geval een lolly zónder suikervervangers. Heeft je kind last van lactose-intolerantie, zoek dan snoepgoed uit met alleen een fruitsmaak (dit zijn vaak de ietwat doorzichtige lolly’s). Laat de melkachtige, roomachtige lolly’s liggen. Salmiak- en droplolly’s zijn geen goede optie voor nikkelisten.

Zuurtjes

Wie kent ze niet, die ouderwetse harde snoepjes, ook wel zuurtjes genoemd. Het is in principe hetzelfde als met lolly’s; er zit vooral suiker en kleurstoffen in. Waar je vroeger overal zuurtjes zag liggen in de schappen, moet je nu wat harder zoeken tussen al die zachte snoepjes en toffees.

Kleurstoffen

Nu zitten er in zuurtjes en lolly’s natuurlijk wel aroma’s en kleurstoffen, waar je als volwassene bedenkingen bij kunt hebben. Maar een kind blij maken op Valentijnsdag met een lolly is niet iets wat je elke dag doet, dus geniet er samen van. Dat gezegd hebbende is er wel een verschil tussen kleurstoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid en die dat niet zijn.

In de kersjes zit bijvoorbeeld karmijn als kleurstof. Dit klinkt niet heel erg schadelijk, maar is eigenlijk synthetisch gewonnen luizenbloed. Het staat ook wel bekend als cochenillerood en heeft het nummer E 120. Dit is wél een kleurstof die je beter kunt vermijden.

In de ronde zuurtjes met hartjes zit de kleurstof E 163. Dit is een natuurlijke kleurstof die gewonnen wordt uit o.a. rode kool en is niet schadelijk voor de gezondheid. Ook de rode kleurstof E 162 valt in dezelfde categorie, het wordt gewonnen uit bieten.

De kleurstoffen in Chupa Chups Fruit zijn E100, E160c, E162, E163. Dit zijn allemaal natuurlijke kleurstoffen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

Alternatieven

Heeft je kind (of jij zelf) een flinke nikkelallergie of andere intolerantie waardoor dit snoep een reactie uitlokt? Eet het dan niet. Kies samen iets uit wat jij of je kind wél mag eten en lekker vindt. En anders zijn er altijd nog andere verrassingen te bedenken om Valentijn te vieren (een kleurplaat, nieuwe stiften, samen een dagje knutselen, naar de bioscoop of een uitstapje naar het park). Het hoeft niet persé snoep te zijn om te laten zien dat je van elkaar houd.

Is je Valentijn niet een echte zoetekauw? Denk dan eens aan wat andere lekkere hapjes die je kunt geven. Bijvoorbeeld een paar verschillende, verrassende kaasjes of lekkere verse olijven. Geef er een wit desemstokbrood bij en je kunt samen knus genieten van een kaasplankje onder het genot van een filmpje.