Veenbessencompote

 

Als nikkelist kun je beter sausjes laten staan, aangezien deze vaak boordevol nikkel zitten. Nu hoef je natuurlijk niet als enige aan de kersttafel te zitten met een “droog” stukje vlees zonder saus. Een veenbessencompote is een prachtige saus die past bij veel soorten vlees. Je kunt de saus zowel warm als koud opdienen bij een vleesgerecht.

Heb je na het kerstdiner nog wat compote over? Smeer het dan de volgende ochtend op je boterham en je hebt een heerlijke zelfgemaakte cranberryjam. Hoef je je ook niet druk te maken of er gelatine met een hoog nikkelgehalte in je potje jam zit. De veenbessencompote laat zich ook erg makkelijk invriezen.

Veenbessencompote

Ingrediënten

  • 500 gr bessen
  • 85 gr honing
  • 1 friszoete appel (bijvoorbeeld Elstar)
  • 2 dl water

Bereidingswijze

  1. Was de veenbessen en schud ze in een pan.
  2. Schil de appel en snij in kleine blokjes.
  3. Voeg de appel, honing en water toe en breng aan de kook. Roer regelmatig door. Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.

 

Nikkelnoot

Cranberries komen oorspronkelijk uit Amerika, waar het al door de indianen werd gebruikt.Ze worden daar op grote schaal gekweekt. Maar ze groeien ook een stuk dichterbij huis, namelijk in Terschelling. De veenbessen worden geoogst tussen september en november. Met 5 µ per 100 gram valt de veenbes in de categorie laag nikkelgehalte.

In vroegere tijden werden veenbessen al gebruikt tijdens lange zeereizen om scheurbuik te voorkomen. Niet zo verwonderlijk als je weet dat de besjes rijk zijn aan vitamine C. En vooral in de winter is het aan te raden voldoende vitamine C te eten om allerlei winterkwaaltjes buiten de deur te houden.  Ijzer wordt beter opgenomen door het lichaam wanneer het wordt gegeten in combinatie met vitame C. Wanneer je cranberrycompote bij een stuk vlees  eet, help je je lichaam om het ijzer uit het vlees goed op te nemen.