Victoria sponge cake

 

Een Victoria sponge is een taart die al jaren een favoriet is in menig huishouden in het Verenigd Koninkrijk. Deze taart is vernoemd naar de bekende Queen Victoria uit Engeland (19e eeuw). Het is een eenvoudig recept, waardoor ook een beginnende thuisbakker zonder al te veel moeite deze mooie taart op tafel kan zetten. Het originele recept is een klassiek cakerecept, dat wil zeggen dat er boter in zit.

Een mooie klassieker doet het altijd goed.

Het recept heb ik zodanig aangepast dat er helemaal geen zuivel in zit en het zo geschikt is voor degenen met een melkallergie of lactose-intolerantie. Verder is het natuurlijk een taart zonder nikkel, zonder gist, zonder soja en zonder noten. Dit recept is ook zó aangepast dat het stukken minder suiker bevat dan een standaard cake.

Voor de vulling heb ik gekozen voor diepvriesaardbeien. We zitten op het moment  midden in de winter en verse aardbeien zijn niet in het seizoen. Is het wél het goede seizoen, neem dan verse aardbeien, dat is een stuk lekkerder.

Benodigdheden voor de taart

 • 300 gr bloem
 • 150 gr suiker
 • 110 gr rijstolie
 • 80 gr aardappelzetmeel
 • 80 gr water
 • 3 -4 eieren (zie allergienoot hieronder)
 • rasp van 1,5 citroen (biologisch of onbehandeld)
 • sap van 1 citroen
 • 1,5 tl bicarbonaat

Benodigdheden voor de vulling

 • 450 gram aardbeien
 • 15 ml water
 • 2 el suiker
 • 1 el aardappelzetmeel
 • 1 el citroensap

 

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Giet een scheutje olie in een taartvorm van 22 cm doorsnee en smeer met een kwastje of keukenpapiertje de olie uit over de hele binnenkant van de taartvorm. Schep een eetlepel bloem in de vorm en schud de vorm totdat de hele binnenkant van de vorm bedekt is met bloem.
 3. Klop de eieren in een kom met een mixer. Voeg al kloppend de suiker toe en klop tot het lichtgeel en schuimig is.
 4. Voeg citroensap en -rasp toe.
 5. Voeg al kloppend water en olie toe.
 6. Zeef aardappelzetmeel, bloem en bicarbonaat en voeg beetje bij beetje toe aan de rest (al kloppend). Klop nog 1 minuutje door op de lage stand.
 7. Giet het taartmengsel in de vorm en bak in 40-50 minuten gaar.
 8. Laat op een laag vuur aardbeien, water en suiker in een pan warm worden.
 9. Meng het aardappelzetmeel met een eetlepel water en meng met een vork tot een glad papje. Voeg het toe aan de aardbeien en meng goed door elkaar om klontvorming te voorkomen. Haal de pan van het vuur wanneer de saus dik genoeg is geworden. Voeg citroensap toe en roer door.
 10. Controleer of de taart gaar is door met een prikker er in te steken. Wanneer deze er schoon en niet plakkerig uit komt, is het gaar. Haal uit de oven, kiep uit de vorm en laat afkoelen op een taartrooster.
 11. Snij met een lang, scherp mes de taart in de lengte doormidden. Leg de bovenste helft voorzichtig opzij. Smeer de aardbeienvulling gelijkmatig uit over de onderste helft. Leg de bovenste helft weer op de onderste helft en druk voorzichtig aan.
 12. Bestrooi met poedersuiker en serveer.

 

Allergienoot

Voor dit recept heb je 3 eieren nodig (gemiddelde maat). Ik gebruik altijd biologische eieren. Deze zijn vaak wat kleiner dan standaard eieren. Gebruik je biologische eieren, gebruik er dan 4. Je hebt voldoende volume aan eieren nodig om de taart goed te laten rijzen.

Heb je geen last van melkallergie of lactose-intolerantie? Dan kun je de taart ook vullen met een laag slagroom. Klop hiervoor slagroom stijf en bestrijk de onderste helft ermee. Smeer de aardbeienlaag voorzichtig uit over de slagroom en bedek met de bovenste taarthelft. Bestrooi vervolgens met poedersuiker.