Visite met nikkelallergie – drinken

 

Krijg je binnenkort visite van een familielid of vriend(in) die nikkelallergie heeft? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord dat diegene een strikt dieet volgt. Maar het is je vast niet helemaal duidelijk wat hij of zij nu wel of niet mag eten en drinken.

In dit artikel lees je wat je nikkelallergische visite mag drinken en wat ze absoluut niet mogen drinken. Wat kun je aanbieden voor de koffie of de borrel en waar je rekening mee houdt bij kinderen met nikkelallergie.

Lees hier meer over eten in een nikkelarm dieet.

Nikkel in drinken

Nikkel zit ook in drinken, zelfs in kraanwater. Sommige drankjes kunnen zonder problemen worden gedronken, terwijl andere drankjes helemaal niet kunnen, en andere weer met mate. Dan is het ook nog zo dat het intolerantieniveau verschilt per persoon. Dat wil zeggen dat de ene persoon heel erg allergisch is en moet opletten met wat hij of zij drinkt. En een ander kan misschien wat losser omgaan met wat er wordt gedronken. Wil je iets aanbieden, maar weet je niet of je bezoek er tegen kan? Vraag het gewoon even. Het is natuurlijk ook zonde om iets in huis te halen, wat niemand drinkt.

Om het extra moeilijk te maken is nikkel geen ingrediënt wat op de ingrediëntenlijst voorkomt. Elk ingrediënt heeft een eigen nikkelwaarde, wat nooit staat vermeld op de verpakking. Zo zit een pak chocomel vol met nikkel, terwijl een glas vers sinaasappelsap weinig nikkel bevat.

Puur en simpel

De basis voor een nikkelarm drankje is: hou het simpel. Dus zo puur mogelijk met zo min mogelijk ingrediënten. Als je wilt kijken welke ingrediënten een product heeft, kijk dan op de ingrediëntenlijst (niet de voedingswaardetabel). Zo is een sinaasappelsap op basis van 100% sinaasappel helemaal goed. Maar een light sinaasappeldrankje met een hele lijst aan ingrediënten bevat vaak veel nikkel.

Wat kan niet?

Om te beginnen een korte lijst van wat absoluut niet kan in een nikkelarm dieet:

  • chocoladedrankjes
  • plantaardige melk op basis van noten (zoals amandelmelk)
  • sojadrankjes
  • suikervrije drankjes en lightdrankjes
  • ice tea
  • alle drinken uit blik

Voor een uitgebreidere lijst van wat wel en niet kan, kijk je hier.

Water

In kraanwater zit nikkel, zoals je hierboven al las. Als je een glaasje water wilt inschenken, laat

Water met schijfjes citroen, verfrissend in de zomer

dan eerst de kraan even lopen, zodat het water wat in de leidingen zat (en nikkel heeft vergaard uit de leidingen) kan wegstromen.

Water met bubbels is ook prima. Zit er dan een smaakje bij, dan is het weer niet goed. Wil je water zelf wat opleuken? Voeg dan schijfjes citroen, sinaasappel of verse muntblaadjes toe.

Kopje koffie

Grote kans dat je begint met een kopje koffie of thee. Gewone filterkoffie is geen probleem, ook koffie gemaakt van koffiepads kan. Verse cappucino gemaakt van filterkoffie (espresso) en opgeklopte melk kan wel.

Wat kan niet: koffie gemaakt van cups, oploskoffie en koffie met een smaakje. Ook cappucino uit een zakje of kant-en-klaar kan niet.

Soorten thee die nikkelarm zijn: (verse) muntthee, (verse) gember, (verse) citroenthee, rooibosthee. Ook kruidenthee kan (zolang er geen thee in zit, alleen kruiden), bijvoorbeeld citroenmelisse, venkel, kurkuma, kamille, salie, lindebloesem enz.

Sinaasappelsap en appelsap zijn goede opties voor fruitdrank. Voor een verfrissend drankje kun je ook zelf ice tea maken (kijk hier voor het recept).

Alcohol

Alcoholische dranken bevatten vaak nikkel. Het is een beetje afhankelijk van wat je bezoek graag drinkt en tolereert. Je kunt bijvoorbeeld het volgende aanbieden; bier, witte wijn, mousserende wijn, rosé wijn en sterk alcholische dranken (geen amandel- of andere notenlikeur).

Kinderen

En last but not least, kinderen met een systemische nikkelallergie. Komen er kinderen over de vloer, dan is het handig om te weten wat ze wel of niet mogen drinken. Vraag het aan de ouders en als ze wat ouder zijn, aan de kinderen zelf. Zij kunnen vaak heel goed aangeven wat ze wel en niet mogen hebben. Het kan zijn dat kinderen een minder heftige allergie hebben en dus wat meer kunnen verdragen. Bovendien verschilt het ook van kind tot kind. Het kan dus best zijn dat ze op een kinderfeestje wel een chocoladedrankje mogen drinken, omdat ze de rest van de week thuis een strikt dieet volgen.

Wat drinken betreft vraag of ze een colaatje of Fanta (liever niet de suikervrije of lightvariant) mogen. Uiteraard uit fles, geen blikjes. Kleine kinderen kun je gerust een glaasje diksap geven (liefst alleen pure ingrediënten, geen light-variant). Als je helemaal niets in huis hebt kun je een glaasje water ook leuk maken met een rietje, parapluutje (wat je in huis hebt), of in een vrolijke beker.

Zo kan iedereen lekker meedoen.