Visite met nikkelallergie – eten

 

Ken je iemand die nikkelallergie heeft? Krijg je binnenkort visite van een familielid of vriend(in) die nikkelallergie heeft? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord dat diegene een strikt dieet volgt. Maar het is je vast niet helemaal duidelijk wat hij of zij nu wel of niet mag eten.

In dit artikel lees je wat je nikkelallergische visite mag eten en wat ze absoluut niet mogen eten. Wat te doen bij voor de koffie, de borrel, een broodmaaltijd en zelfs een warme maaltijd en barbecue. En je leest waar je rekening mee moet houden bij kinderen met nikkelallergie. Verderop vind je een lijst van wat je op tafel kunt zetten en recepten voor borrelhapjes. Simpele gerechtjes en wat uitgebreidere recepten, voor ieder wat wils.

Lees hier meer over drinken in een nikkelarm dieet.

Een makkelijke, Mediterraanse broodmaaltijd

Allergisch voor nikkel in voeding

Je hebt vast wel gehoord dat je visite allergisch is voor nikkel in voeding. Dit heet SNAS (systemische nikkelallergiesyndroom). Strikt genomen is het geen allergie, maar een intolerantie. Wanneer je een nikkelallergie hebt, eet je alleen dingen waar weinig nikkel in zit en vermijd je dingen waar veel nikkel in zit.

Niet iedereen heeft dezelfde mate van intolerantie. Dat wil zeggen dat de ene persoon heel erg allergisch is en zich heel strikt aan een beperkt dieet moet houden, en een ander is minder allergisch en kan misschien één dag in de week wat meer nikkel eten. Het kan ook zijn dat de één niet tegen tomaat kan, terwijl de ander dat wel kan. Wil je iets aanbieden, maar weet je niet of je bezoek er tegen kan? Vraag het gewoon even.

Om het extra moeilijk te maken is nikkel geen ingrediënt wat op de ingrediëntenlijst voorkomt. Elk ingrediënt heeft een eigen nikkelwaarde, wat nooit staat vermeld op de verpakking. Zo heeft cacao een heel erg hoog nikkelgehalte en komkommer bevat weinig nikkel.

Puur en simpel

De basis voor een nikkelarm dieet is: hou het simpel. Dus zo puur mogelijk met zo min mogelijk ingrediënten. Als je wilt kijken welke ingrediënten een product heeft, kijk dan op de ingrediëntenlijst (niet de voedingswaardetabel).

Wat kan niet?

Om te beginnen een korte lijst van wat absoluut niet kan in een nikkelarm dieet:

 • Chocola en cacao
 • alle noten, pitten en zaden
 • alle peulvruchten en mais
 • soja
 • vrijwel alle kant-en-klare producten
 • glutenvrije producten (kant-en-klaar)
 • suikervrije producten
 • alles uit blik
 • gefrituurd eten

Voor een uitgebreidere lijst van wat wel en niet kan, kijk je hier.

Kant-en-klare hapjes

Er zijn een aantal dingen die je in de winkel kunt kopen, die je zo op tafel kunt zetten:

 • rauwkost: wortel, komkommer, bloemkool, witlof, paprika, bleekselderij
 • fruit: aardbei, druiven, citrusvruchten, kaki, banaan, blauwe bessen, meloen, watermeloen, appel
 • krakelingen (ingrediënten: roomboter, bloem, suiker)
 • natuurboterwafels (Jules Destrooper)
 • olijven (niet gevuld en niet uit blik)
 • gegrilde artisjok (zo min mogelijk ingrediënten, niet uit blik)
 • crackers olijfolie en oregano (Jumbo eigen merk)
 • matze crackers (ingrediënten: tarwebloem en water) van Hollandia de oranje verpakking
 • soepstengel/grissini Olio di oliva van PaneAlba (o.a. bij Jumbo)

  Antipasti, heerlijk voor bij de borrel.
 • augurk (met zo min mogelijk toevoegingen)
 • kaas (zonder toevoegingen, dus geen nootjes, pitjes of smaakjes)
 • rauwe ham en eventueel andere worstsoorten (geen smeerworst of paté)

Wil je wat zelfgemaakts op tafel zetten? Kijk dan hier voor inspiratie en recepten voor borrelhapjes

Taart en koek zelf bakken

Kijk hier voor nikkelarme gerechten; zowel zoet als hartig. Wanneer je iets zoets wil bakken staat in een recept vaak bicarbonaat en wijnsteen als rijsmiddel (gewoon bakpoeder bevat namelijk nikkel). Wijnsteen is lastig aan te komen. Je kunt bicarbonaat en wijnsteen samen weglaten en vervangen door wijnsteenbakpoeder, dat kun je vinden bij de bakspullen in de supermarkt. Als er in een gerecht 1 tl wijnsteen plus 1 tl bicarbonaat staat, vervang dit dan door 2 tl wijnsteenbakpoeder.

Als het te lastig is, zeg het dan gewoon. Het is ook geen probleem voor je visite om zelf iets mee te nemen.

Broodmaaltijd

Het enige brood dat in een nikkelarm dieet past is wit zuurdesembrood. Het is erg lastig om puur en wit desembrood aan te komen, waar géén gist in zit. Vraag je bezoek om dit zelf mee te nemen.

Verder kun je dingen op tafel zetten uit het lijstje van hierboven. Ook een gekookt eitje of gebakken in olijfolie of roomboter kan.

Warme maaltijd

Kijk hier voor recepten van nikkelarme gerechten.

Hou het simpel en puur. Liever een stukje biefstuk naturel met zout en peper, dan biefstuk met een marinade en saus. Liever een hamburger zelf maken dan kant-en-klaar van de supermarkt. Ook belangrijk; niets uit de frituurpan!

Barbecue

Meer informatie over barbecue en nikkelallergie vind je hier, en een recept voor gegrilde groenten op de barbecue hier.

Kinderen

En last but not least, kinderen met een systemische nikkelallergie. Komen er kinderen logeren of op bezoek, dan wil je natuurlijk weten wat ze wel of niet mogen eten. Vraag het aan de ouders en als ze wat ouder zijn, aan de kinderen zelf. Zij kunnen vaak heel goed aangeven wat ze wel en niet mogen hebben. Het kan zijn dat kinderen een minder heftige allergie hebben  dan volwassenen en dus wat meer kunnen verdragen. Bovendien verschilt het ook van kind tot kind. Het kan dus best zijn dat ze op een kinderfeestje wel een bordje friet met frikadel mogen eten, omdat ze de rest van de week thuis een strikt dieet volgen.

En snoepjes; vraag gewoon wat ze mogen en wat ze lekker vinden. Een zakje simpele chips kan vaak ook wel (alleen naturel en paprika).

Zo wordt het voor iedereen een feest.