Voorbeeld weekmenu herfst/winter

Het is erg moeilijk om te kiezen wat je moet (kunt) eten elke dag. De lijst met dingen die je mag eten is erg kort, en het is belangrijk om te variëren. Het is erg handig om voor jezelf eenmaal per week een menu op te stellen voor een hele week. Daarin kun je niet alleen opschrijven wat je voor avondeten gaat klaarmaken, maar ook lunch, ontbijt en tussendoortjes. Zo hoef je je niet een paar keer per dag het hoofd te breken over wat te eten. Bovendien kom je zo niet voor verrassingen te staan, en hoef je niet te kiezen tussen iets eten waar je ziek van wordt of niets eten en honger hebben.

Om je op weg te helpen vind je hieronder een voorbeeldweekmenu voor de herfst/winterperiode.

Week 1
Maandag ontbijt Wit zuurdesembrood met geitenkaas, jam en boter
tussendoortje Kefirsmoothie met bramen
lunch Radicchio en ijsbergsla

Pasta aglio, olio e pepperoncino

tussendoortje Fruit
diner Groentensoep (wortel, bleekselderij, pompoen, raap, venkel) met rijst

Pasta met pesto

Kippenpoot uit de oven

Bloemkool gestoomd met dressing van olijfolie, citroen en mosterd

tussendoortje Speculaasje (of ander zelfgemaakt koekje)
Dinsdag ontbijt Wit zuurdesembrood met schapenkaas, jam en boter
tussendoortje Crackers met rozemarijn en zeezout
lunch Komkommer

Noodles met gebakken groenten, gember, koriander en chili

tussendoortje Fruit
diner Broccolisoep

Aardappelpuree (aardappel, boter, olijfolie)

Lamsburger (zelf gekruid of naturel)

Rode bieten

tussendoortje Schijfjes wortel
Woensdag ontbijt Omelet met kaas en rucola
tussendoortje Koekjes zonder gist (bv Savoiardi of krakeling)
lunch Ijsbergsla, snijbiet met ricotta

Pasta met raapsteeltjes en ansjovis

tussendoortje Fruit
diner Pompoensoep

Schol uit de oven

Gekookte rijst, witte kool, wortel, aubergine, gember, chili, knoflook, currypoeder (alleen specerijen)

tussendoortje Muntthee met honing
Donderdag ontbijt Pannenkoekjes met cottage cheese en citroen
tussendoortje Mini-pizza
lunch Radijs, komkommer en wortel

Pasta met groenten

tussendoortje Fruit
diner Kippenbouillon (bio) met dun gesneden rauwe groenten, gember en chili

Risotto porcini

Courgette

tussendoortje Griekse yoghurt met bramen en honing
Vrijdag ontbijt Wit zuurdesembrood met geitenkaas, jam en boter
tussendoortje Crackers zonder gist
lunch Couscous met groenten
tussendoortje Fruit
diner Witlofsalade met citroensap en olijfolie

Dorade uit de oven

Aardappel gebakken in de pan in olijfolie

Wortel en pastinaak (gestoomd)

tussendoortje Witte chocolade of artisjok in olie (uitgelekt)
Zaterdag ontbijt Couscous met granaatappel
tussendoortje Roggebrood met aardbeienjam
lunch Frittata met paprika, courgette, aubergine, chili en een salade
tussendoortje Fruit
diner Stoofpot van konijn

Gekookte aardappel (zonder schil) met olijfolie

Broccoli (gestoomd)

Banaan met slagroom

tussendoortje Kaas (schaap of geit), zwarte olijven, crackers zonder gist
Zondag ontbijt Pannenkoekjes met blauwe bessen
tussendoortje Cappuccino zonder cacao en zelfgebakken appeltaart
lunch Bietensalade met rucola en feta

Stamppotje met rucola of snijbiet en lapje rundsvlees (naturel)

tussendoortje Fruit
diner Rauwkost

Pizza (zelfgemaakt deeg) met buffelmozarella, aubergine, en rucola

tussendoortje wortel en bleekselderij in reepjes, blokje kaas

 

En zoals altijd, let op het volgende;

  • Alleen volle producten (boter, yoghurt, kaas etc), geen light-producten
  • Alleen vlees en vis zonder toevoegingen
  • Liefst biologische groenten
  • Op salade alleen zelfgemaakte dressings (olijfolie, citroensap of azijn, peper en zout)
  • Bakken in boter of olijfolie (met mate)
  • Gebruik emaille, staal, gietijzer of glas om eten in klaar te maken (geen rvs, anti-aanbaklaag, aluminium)
  • Gebruik nikkelvrij bestek en kookgerei (hout of silicone)