Het is erg moeilijk om te kiezen wat je moet (kunt) eten elke dag. De lijst met dingen die je mag eten is erg kort, en het is belangrijk om te variëren. Het is erg handig om voor jezelf eenmaal per week een menu op te stellen voor een hele week. Daarin kun je niet alleen opschrijven wat je voor avondeten gaat klaarmaken, maar ook lunch, ontbijt en tussendoortjes. Zo hoef je je niet een paar keer per dag het hoofd te breken over wat te eten. Bovendien kom je zo niet voor verrassingen te staan, en hoef je niet te kiezen tussen iets eten waar je ziek van wordt of niets eten en honger hebben.
Om je op weg te helpen vind je hieronder een voorbeeldweekmenu voor de herfst/winterperiode.
Week 1 | ||
Maandag | ontbijt | Wit zuurdesembrood met geitenkaas, jam en boter |
tussendoortje | Kefirsmoothie met bramen | |
lunch | Radicchio en ijsbergsla | |
tussendoortje | Fruit | |
diner | Groentensoep (wortel, bleekselderij, pompoen, raap, venkel) met rijst
Kippenpoot uit de oven Bloemkool gestoomd met dressing van olijfolie, citroen en mosterd |
|
tussendoortje | Speculaasje (of ander zelfgemaakt koekje) | |
Dinsdag | ontbijt | Wit zuurdesembrood met schapenkaas, jam en boter |
tussendoortje | Crackers met rozemarijn en zeezout | |
lunch | Komkommer
Noodles met gebakken groenten, gember, koriander en chili |
|
tussendoortje | Fruit | |
diner | Broccolisoep
Aardappelpuree (aardappel, boter, olijfolie) Lamsburger (zelf gekruid of naturel) |
|
tussendoortje | Schijfjes wortel | |
Woensdag | ontbijt | Omelet met kaas en rucola |
tussendoortje | Koekjes zonder gist (bv Savoiardi of krakeling) | |
lunch | Ijsbergsla, snijbiet met ricotta | |
tussendoortje | Fruit | |
diner | Pompoensoep
Schol uit de oven Gekookte rijst, witte kool, wortel, aubergine, gember, chili, knoflook, currypoeder (alleen specerijen) |
|
tussendoortje | Muntthee met honing | |
Donderdag | ontbijt | Pannenkoekjes met cottage cheese en citroen |
tussendoortje | Mini-pizza | |
lunch | Radijs, komkommer en wortel | |
tussendoortje | Fruit | |
diner | Kippenbouillon (bio) met dun gesneden rauwe groenten, gember en chili
Risotto porcini Courgette |
|
tussendoortje | Griekse yoghurt met bramen en honing | |
Vrijdag | ontbijt | Wit zuurdesembrood met geitenkaas, jam en boter |
tussendoortje | Crackers zonder gist | |
lunch | Couscous met groenten | |
tussendoortje | Fruit | |
diner | Witlofsalade met citroensap en olijfolie
Dorade uit de oven Aardappel gebakken in de pan in olijfolie Wortel en pastinaak (gestoomd) |
|
tussendoortje | Witte chocolade of artisjok in olie (uitgelekt) | |
Zaterdag | ontbijt | Couscous met granaatappel |
tussendoortje | Roggebrood met aardbeienjam | |
lunch | Frittata met paprika, courgette, aubergine, chili en een salade | |
tussendoortje | Fruit | |
diner | Stoofpot van konijn
Gekookte aardappel (zonder schil) met olijfolie Broccoli (gestoomd) |
|
tussendoortje | Kaas (schaap of geit), zwarte olijven, crackers zonder gist | |
Zondag | ontbijt | Pannenkoekjes met blauwe bessen |
tussendoortje | Cappuccino zonder cacao en zelfgebakken appeltaart | |
lunch | Bietensalade met rucola en feta
Stamppotje met rucola of snijbiet en lapje rundsvlees (naturel) |
|
tussendoortje | Fruit | |
diner | Rauwkost
Pizza (zelfgemaakt deeg) met buffelmozarella, aubergine, en rucola |
|
tussendoortje | wortel en bleekselderij in reepjes, blokje kaas |
En zoals altijd, let op het volgende;
- Alleen volle producten (boter, yoghurt, kaas etc), geen light-producten
- Alleen vlees en vis zonder toevoegingen
- Liefst biologische groenten
- Op salade alleen zelfgemaakte dressings (olijfolie, citroensap of azijn, peper en zout)
- Bakken in boter of olijfolie (met mate)
- Gebruik emaille, staal, gietijzer of glas om eten in klaar te maken (geen rvs, anti-aanbaklaag, aluminium)
- Gebruik nikkelvrij bestek en kookgerei (hout of silicone)