Om maaltijden te eten die nikkelarm zijn, zul je veel zelf moeten koken en bakken. Het is dan erg handig om een goed gevulde voorraadkast te hebben. Hieronder lees je welke  basisingrediënten je standaard in huis moet hebben om zorgeloos en moeiteloos nikkelarm te kunnen koken.

Een goed gevulde voorraadkast is onmisbaar voor de thuiskok

Bloem

Witte bloem kan natuurlijk niet ontbreken in je voorraadkast. Om te beginnen het verschil tussen bloem en meel. Meel is een vermalen graansoort, zoals tarwemeel. De volledige graankorrel is vermalen en zit in het meel . Dit betekent dat het buitenste deel van de graankorrel in het meel zit, zij het fijngemalen. Dit buitenste deel is juist het deel van het graan dat veel nikkel bevat. Meel hoort dan ook niet thuis in een nikkelarme voorraadkast. Wanneer meel is gezeefd, heet het gedeelte dat overblijft bloem. Dit deel bevat weinig nikkel.

Naast tarwebloem zijn er ook andere soorten bloem, zoals speltbloem en kamutbloem. Deze andere soorten tarwe zijn vooral verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en daar vind je vooral volkorensoorten. Met andere woorden, kamut en spelt is vaak meel (volkoren) en dus rijk aan nikkel. Wil je toch een andere tarwesoort eten en kun je geen witte variant vinden, zeef dit meel dan zelf tot bloem om in ieder geval een deel van de nikkelrijke deeltjes er uit te halen. Wanneer je lichaam het toelaat zou je ook af en toe lichtbruine bloem (licht volkorenmeel) kunnen gebruiken.

Witte tarwebloem is de standaard voor nikkelisten, biologisch uiteraard. Niet-biologische bloem is vaak geraffineerd en gebleekt, het wordt verbouwd op voedingsarme aarde en wordt bespoten met kunstmest en pesticiden (allemaal met een hoog nikkelgehalte) en dat kun je beter vermijden. In biologische volkorenmeel zitten misschien meer vezels en voedingsstoffen dan in biologische witte bloem, maar de bio witte bloem bevat gegarandeerd meer voedingsstoffen, vitaminen en mineralen dan in niet-biologische, witte bloem.

Vaak zie je in de schappen zelfrijzende bloem staan. Dit lijkt erg handig voor bepaalde recepten, of wanneer je een gerecht wat luchtiger wilt maken. In zelfrijzende bloem zit echter een rijsmiddel en dit is een probleem bij nikkelallergie. De rijsmiddelen in kant-en-klare zelfrijzende bloem is vaak een chemisch rijsmiddel en bevat veel nikkel. Heb je toch iets nodig om je recept te laten rijzen? Voeg dan zelf een natuurlijk rijsmiddel toe aan biologische, witte bloem, zoals natirumbicarbonaat en wijnsteen of wijnsteenbakpoeder.

Aardappelen

Gewone aardappelen passen in een nikkelarm dieet, maar dienen wel met mate gegeten te worden. Elke dag een flinke portie aardappelen zal je nikkelwaardes doen stijgen. Een paar keer per week een bescheiden portie past prima in een gevarieerd dieet. Ook zoete aardappel past in een nikkelarm dieet.

Schil aardappelen altijd. Kook ze nooit in de schil. Aardappelen komen ook uit de aarde en bevatten nikkel. De meeste nikkel hoopt zich op in de schil. Deze nikkelinname is makkelijk te vermijden door aardappelen te schillen.

Kies biologische aardappelen. Deze bevatten meer vitaminen, mineralen en spoorelementen en wat vooral belangrijk is, minder nikkel dan de standaard aardappel. Er wordt immers geen gebruik gemaakt van kunstmest en pesticiden.

Rijst

Ook witte rijst mag niet ontbreken in je voorraadkast. Om bruine rijst, ook wel volkorenrijst of zilvervliesrijst genoemd, zit nog het vliesje om de rijstkorrel. Wanneer dit vliesje eraf is geslepen heb je witte rijst. In het vliesje zit veel nikkel opgehoopt, vandaar dat witte rijst een veel lager nikkelgehalte heeft dan volkoren rijst.

Er zijn verschillende soorten rijst beschikbaar. Grofweg zijn deze onder te verdelen in twee groepen; de langkorrelige en kortkorrelige rijst. De langkorrelige rijst wordt veel gebruikt in aziatische gerechten, zoals basmati-, pandan- en jasmijnrijst. Deze rijst blijft na het koken een losse korrel houden, oftewel het plakt niet aan elkaar. De kortkorrelige rijst plakt juist wel aan elkaar. Deze rijstsoort is uitermate geschikt voor mediterrane gerechten, zoals risotto en paella. Maar ook sushi wordt gemaakt van deze rijstsoort.

Kies ook nu weer voor een biologische rijst. Langkorrelige rijst is makkelijk verkrijgbaar als biologische witte variant. Biologische kortkorrelige rijst is moeilijker verkrijgbaar.

Paneermeel

Dit maak je heel gemakkelijk zelf. Wanneer je wat restjes brood over hebt (wit, biologisch zuurdesem uiteraard), bewaar dit dan in een papieren zak. Zo kan het nog verder uitdrogen. Wanneer je genoeg restjes hebt gespaard, snij het dan in wat kleinere stukjes (van een paar centimeter) en maal het fijn in een keukenmachine. Zo heb je altijd kant-en-klaar paneermeel om gehakt te bereiden, een schnitzel te paneren, courgettekoekjes te maken etc.

Olijfolie extra vergine

Olijfolie is een olie met een vrij laag nikkelgehalte (6 µ per 100 gram). Extra vergine olijfolie verkregen uit de eerste koude persing is een olie met meer voedingsstoffen en smaak dan andere persingen. Uit de tweede en daaropvolgende persingen kunnen ook olie worden verkregen uit de vruchten en pitten, maar hier is meer bewerking voor nodig, en de olie die hier uitkomt is van wat mindere kwaliteit. Wil je olijfolie met zoveel mogelijk smaak en voedingsstoffen? Neem dan biologisch extra vergine olijfolie.

Let er op dat je geen geraffineerde olie koopt. Geraffineerd wil zeggen dat het bewerkt is en voor alle bewerkt voedsel geldt dat er meer nikkel in zit dan onbewerkt voedsel. Geraffineerde olie bevat ook minder voedingsstoffen dan ongeraffineerde olie, vaak worden de goede voedingsstoffen eruit gehaald in het raffineringsproces.

Olijfolie kan het beste worden bewaard in een donkere, glazen fles. Dan blijft de kwaliteit van de olie op peil. Plastic flessen en doorzichtige glazen flessen hebben een  negatieve invloed op de kwaliteit van de olie.

Heb je een recept waar olijfolie niet in past? Dan kun je ook rijstolie, zonnebloemolie of druivenpitolie gebruiken. Ook deze oliën passen in een nikkelarm dieet, zij het in kleine hoeveelheden.

Eieren

Ook eieren passen in een nikkelarm dieet. Kies ook nu weer voor biologisch. Een industriekip krijgt industrieel voedsel en dat komt uiteindelijk weer in het ei terecht. Biologische eieren bevatten meer voedingsstoffen en minder nikkel en meer smaak. Bewaar eieren niet in de koelkast, maar gewoon in de voorraadkast.

Suiker

Overal om je heen hoor je dat suiker slecht voor je is. Suiker is, in grote hoeveelheden, inderdaad niet goed voor je, maar wanneer je het met mate gebruikt kun je het wel gebruiken in een gezond, gevarieerd eetpatroon. Waar andere mensen die bezig zijn met gezond eten suiker aan de kant zetten voor suikervervangers, is dit niet mogelijk voor nikkelisten. Zo bevatten chemische suikervervangers een enorme hoeveelheid nikkel, zoals aspartaan en sorbitol. Maar ook natuurlijke “suikervervangers”, zoals  dadelsiroop en ander gedroogd fruit hebben een zeer hoog nikkelgehalte.

Kies voor een biologische, ongeraffineerde suiker. Zo heb je niet alleen de zoete eigenschappen, maar ook de goede eigenschappen van suiker en minder nikkel. Deze suikersoort is vaak wel wat bruiner dan de gewone suiker, omdat deze niet gebleekt is. Wanneer je een taart bakt, zal deze dan ook iets bruiner zijn aan de binnenkant dan je gewend bent van gewone suiker. Probeer ook eens om simpelweg wat minder suiker te gebruiken dan een recept voorschrijft.

Poedersuiker

De standaardpoedersuiker uit een strooibus wordt gemaakt van niet-biologische, geraffineerde suiker. Bovendien bevat het een antiklontermiddel, E341. Het is niet duidelijk of deze toevoeging schadelijk is voor je gezondheid en hoeveel nikkel het bevat.

Poedersuiker is makkelijk zelf te maken. Neem biologische, ongeraffineerde suiker en maal dit in de keukenmachine fijn tot een poeder. Willen de kinderen liever suiker strooien over een pannekoek ? Schep de poedersuiker dan in een strooibusje (zoals een cacaostrooier).

Zeezout

Teveel zout is niet goed voor de mens. Wanneer je geen bewerkt voedsel eet, zoals bij een nikkelarm dieet, krijg je minder zout binnen dan wanneer je dit wel doet. Een beetje zout toevoegen aan je eten kan dan ook prima. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 3-5 gram per dag (dat is ongeveer een theelepel) voor een volwassene.

Tafelzout is een zout om te vermijden. Niet zozeer omdat er nikkel in zit, maar omdat het een geraffineerd zout is, wat niet goed is voor het lichaam. Tafelzout is altijd geraffineerd, dat wil zeggen dat  mineralen eruit zijn gehaald, en chemische bestanddelen zijn toegevoegd, zoals bleekmiddelen, antiklontermiddelen en stabilisatoren. Zet liever zeezout op tafel, en dan nog liever ongeraffineerd zeezout. Hier zitten meer mineralen in dan ander zout, zoals zink, magnesium en jodium.

Peper

Zwarte en witte peper zijn beiden niet toegestaan in een nikkelarm dieet.  Witte peper heeft iets minder nikkel dan zwarte. Roze peper kan met mate gebruikt worden. Het heeft echter geen pittige eigenschappen, zoals gewone peper, en is eigenlijk vooral decoratief. Wanneer je wat pit aan het eten wilt toevoegen, gebruik dan chilipeper, dit pas wel in een nikkelarm dieet. Het is handig om zowel de gedroogde als de verse chilipeper standaard in huis te hebben.