Wat eten we vandaag?

Elke dag weer het zelfde liedje…….. wat eten we vandaag? En voor nikkelisten is het nog lastiger om elke dag iets op tafel te zetten waar je niet ziek van wordt, maar ook iets waar je blij van wordt. En dan is er nog de rest van je gezin of andere tafelgenoten die ook mee willen eten. Hoe pak je dat aan?

Rucola, buffelmozarella en olijfolie

Eten wat de pot schaft

Ook als je de enige in je gezin bent die nikkelallergie heeft, hoeft dat niet te betekenen dat je elke dag driemaal per dag twee verschillende maaltijden hoeft te koken. Op doordeweekse dagen maak je het jezelf gemakkelijk door voor iedereen hetzelfde te koken. Oftewel, eten wat de pot schaft. Nikkelarm koken is gezond koken met verse producten en dat is voor ieder gezinslid goed. Vinden ze het niet lekker? Vaak is het een kwestie van gewenning, vooral bij kleine kinderen.

Je kunt ook een nikkelrijke maaltijd voor je gezin koken en met een kleine aanpassing zelf nikkelarm eten. Je wil ze tenslotte niet alle nikkelrijke producten ontzeggen. Zo heb je bijvoorbeeld spaghetti met tomatensaus op het menu staan. Wanneer de pasta klaar is, schep dan voor jezelf een bord pasta op. Giet pas daarna de tomatensaus over de rest van de pasta voor de anderen die niet nikkelarm eten. De rest van de maaltijd kan dan hetzelfde zijn, zoals venkelsoep en gestoomde wortel.

Plannen plannen plannen

Vooruitkijken en plannen is erg belangrijk bij een voedselallergie. Als je na een dag hard werken de kinderen hebt opgehaald van de opvang en je komt thuis dan is dat niet het moment om na te gaan denken over wat op tafel te zetten. Nog snel even naar de supermarkt voor een kant en klaar maaltijd geeft je gegarandeerd dagenlang klachten, dus dat vermijd je. Kies een vaste dag waarop je het menu voor de hele week plant. Laat ook de rest van je gezin meedenken over de gezamenlijke maaltijden. Klik hier voor een voorbeeld van een weekmenu. Moet je op woensdag supersnel een maaltijd op tafel hebben, omdat je laat thuiskomt van je werk en je dochter moet meteen door naar dansles? Kies dan iets wat snel op tafel kan staan, zoals een maaltijdsoep je je eerder hebt gemaakt en in de diepvries hebt staan, serveer met wat brood, stukjes komkommer en wortel erbij.

Staan alle gezamenlijke maaltijden op het weekmenu? Plan dan je individuele nikkelarme maaltijden erin, zoals tussendoortjes voor op het werk, een koekje of stukje taart wanneer je bij een vriendin op de koffie gaat, lunch om mee te nemen naar kantoor, een stuk fruit tijdens het tienuurtje wanneer je meehelpt bij het uitstapje van de klas van je zoontje etc.

Wanneer je een weekmenu klaar hebt, hang het dan op op een plek waar iedereen het kan zien. Zo kan de rest van je gezin zien wat er die dag gegeten wordt. Is de week voorbij, bewaar het menu dan. Wanneer je zo een paar weken een menu hebt gemaakt, kun je simpelweg de menu’s hergebruiken. Zo hoef je niet 365 dagen van het jaar opnieuw een maaltijd te bedenken. Zo heb je na een tijdje een hele voorraad aan kant-en-klare weekmenu’s voor elk seizoen.

Varieer

Het lijkt een open deur, maar voor nikkelisten heel belangrijk, varieer met je maaltijden. Er zijn zoveel dingen die we niet mogen eten, dat het af en toe lijkt dat we bijna niets mogen hebben. Gelukkig blijft er nog genoeg over om elke dag wat lekkers en gevarieerds op tafel te zetten.  Broccoli is een groente met een redelijk hoog nikkelgehalte, maar omdat het zo gezond (en lekker!) is, is het een goed idee om dit eenmaal per week op tafel te zetten. Betekent dat dat je elke dinsdag gekookte broccoli moet eten? Nee hoor. Het makkelijkst, en het snelst, is om de broccoli te stomen. Maak een week later broccolisoep, daarna een rijstschotel met broccoli, daarna weer een aardappelovenschotel met broccoli etc.

Hou het simpel

Koken met verse producten kan tijdrovend zijn. Een zakje voorgesneden groenten toevoegen aan voorgekookte rijs om vervolgens een potje kant-en-klare saus over heen te gieten is inderdaad een stuk sneller dan koken met basisingrediënten. Houd hier rekening mee bij het maken van je weekplanning. Kies door de week voor simpele gerechten die snel klaar zijn. Bewaar de culinaire hoogstandjes of experimenten voor dagen waarop je meer tijd hebt, zoals een vrije dag of weekend. Kook wanneer het kan wat extra, om zo in de vriezer te bewaren. Zo heb je toch een snelle kant en klaar maaltijd waar je van kunt genieten op dagen dat je alleen tijd hebt om iets op te warmen.

Een makkelijke manier om een lekkere, gezonde maaltijd op tafel te krijgen is soep als voorgerecht. En dat hoeft niet moeilijk te zijn. Dat kan zo simpel zijn als 2 of 3 soorten groenten koken, zout en chilipeper en misschien een vers kruid toevoegen, alles in de blender en klaar. Maak meteen een grote pan soep zodat je voldoende hebt om in te vriezen voor een andere keer.

Makkelijke salade

Een nog sneller voorgerecht is salade. Het enige dat je hoeft te doen is de groenten grof snijden en op een schaal leggen. Een salade hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, zeker op dagen dat je weinig tijd hebt. En groenten in grove stukken snijden is een mooi klusje voor de kinderen. In Nederland zijn we gewend om op elke stukje rauwe groenten een sausje te gieten of ergens in te dippen, maar dit is helemaal niet nodig. In Mediterraanse landen worden salades gewoon puur opgegeten. Zo proef je tenminste de groenten en leer je smaken nog meer waarderen. Wil je toch persé een dressing; zet dan flesjes met olijfolie en azijn of een citroen op tafel. Zo kan degene die smaak wil toevoegen dat zelf doen, dat scheelt weer een hoop voorbereidingstijd.

Pas favoriete gerechten aan

Een nikkelarm dieet betekent dat je misschien behoorlijk veel moet aanpassen aan wat je gewend was te eten. Om de overgang zo makkelijk mogelijk te maken is het een goed uitgangspunt om een paar gerechten te nemen die jij en je gezin graag eten. Pas deze aan zodat ze nikkelarm worden. Eet je bijvoorbeeld graag boerenkoolstamppot met rookworst en jus? Maak daar dan andijviestammpot van (van aardappel, olijfolie en kookvocht) met verse worst (van de slager zonder toevoegingen) gebakken in olijfolie. In plaats van jus uit een pakje giet je een lepel braadvocht van de worst over de stamppot. Willen de kinderen iedere vrijdag friet met kipnuggets? Maak dan zelf friet van verse aardappelen met olijfolie gebakken in de oven, met zelfgemaakte kipnuggets (kip en broodkruim van nikkelarm brood) met schijfjes komkommer en wortel als bijgerecht. Ben je dol op gebraden kip met een sausje? Gril een paar kippenbouten in de oven en makklijker kan het niet worden.

Weinig ingredienten.

Om jezelf tijd en moeite te besparen hou het volgende dan altijd in gedachten; ongeveer  5 ingrediënten per gerecht. Hier zijn een paar ideëen;

  • pasta met aubergine en paprika en oregano als eerste gerecht en een stuk zalm uit de oven als tweede gerecht, geserveerd met een schijfje citroen. IJsbergsla en radijs als bijgerecht, eventueel met olijfolie en balsamicoazijn of gewoon zonder dressing.
  • Schijfjes aardappel, pompoen en stukjes kipdijfilet met rozemarijn in de oven (bak eerst de aardappelschijfjes met wat olijfolie en knoflook in de oven op 180 graden, voeg na 45 minuten de pompoen en stukjes kip toe aan dezelfde schaal). Grof gesneden witlof als bijrecht.
  • Frittata met paprika, champignons en courgette op wit zuurdesembrood. Yoghurt met blauwe bessen en een lepeltje honing als dessert.
  • Salade van rijst, olijven,feta, komkommer, radijs, verse munt en peterselie, olijfolie en citroensap.

Snij eventueel de groenten al de avond van tevoren als je echt heel weinig tijd hebt om te koken. De volgende dag even de groenten opwarmen en binnen 10 minuten staat er een heerlijke maaltijd op tafel.

Aan tafel

Er zijn altijd dagen dat je (bijna) geen tijd hebt om te koken. Vooral op doordeweekse dagen kan het zo hectisch in het gezin zijn dat je na thuiskomst echt niet meer uren in de keuken wilt staan. Maak gebruik van bovenstaande tips en zo maak je in korte tijd een lekkere maaltijd op tafel waar iedereen van kan genieten. Eten klaarmaken moet geen zware klus worden waar je elke dag weer tegenop ziet. Het is een mooi moment van de dag waarop je samen met je gezin aan tafel zit, de tijd neemt om samen de dag door te nemen onder het genot van smakelijke gerechten die bijdragen aan je gezondheid.