Het is tijd om te zaaien. Het voorjaar komt eraan en het is weer tijd om te denken aan wat ik deze zomer uit mijn groentetuintje wil plukken. Tegenwoordig is zelf je groenten kweken weer helemaal hip. Je groenten hoeven geen duizenden kilometer per vliegtuig af te leggen, je bent niet meer afhankelijk van smakeloze kasgroenten en je hebt voor een prikkie biologische groenten op je bordje.

Noodzaak
Vroeger hadden mijn ouders een moestuin. Regelmatig werd ik eind van de middag de tuin in gestuurd om iets uit de grond te plukken voor het avondeten. Toen ik later op mezelf ging wonen, had ik uiteraard geen moestuintje, dat was niet hip. En waarom zou ik zelf groenten kweken? In de supermarkt is alles te vinden wat ik wil hebben, dus waarom zou ik de moeite doen?
Maar intussen is de situatie anders. Ik ben meer bewust bezig met goed en gezond eten. En als nikkelist is een eigen moestuintje ook wel een beetje nodig. Zo zijn er niet zo heel veel slasoorten die weinig nikkel bevatten. De soorten die ik wel mag eten, zijn weer niet altijd te vinden in de winkel, zoals snijbiet en zuring. Met een moestuintje kan ik meer variëren en ben ik zeker dat ik groenten eet waar minder nikkel in zit.
Een groot voordeel voor nikkelisten is dat je op deze manier zeker weet dat wat jij zaait geen pesticiden bevat en dus minder nikkel dan dezelfde groentensoort uit de supermarkt. Zo eet ik bijvoorbeeld nooit tomaten uit de supermarkt. Maar een tomaat uit mijn eigen tuin eet ik wel. Doordat de tomaat niet het hele jaar door groeit, eet ik zo ook seizoensgebonden en dus niet teveel. Het heeft natuurlijk wel nog steeds een redelijk nikkelgehalte en ik zal het dan ook niet dagelijks eten. Maar wanneer er dan zo’n heerlijk tomaatje uit eigen tuin op mijn bordje ligt, is het extra genieten.
Goedkoop biologisch
Biologische groenten kunnen behoorlijk prijzig zijn. Zelfs wanneer een groente in het seizoen is, wil dit niet zeggen dat de prijzen laag zijn. Zelf biologische groenten kweken is stukken goedkoper dan in een winkel kopen. Bovendien ben je niet verplicht biologische groenten in plastic te kopen. Pure nul-kilometer groenten dus. Zo draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar eet je ook seizoensgebonden.
Zo heb ik zelf altijd courgette in de tuin staan. Het is ongelofelijk hoeveel meer smaak er aan deze courgettes zitten dan die in de winkel. En wanneer ik er eentje geplukt heb, blijft deze veel langer goed dan een supermarktcourgette. Logisch natuurlijk, die uit mijn tuin hoeft geen hele lange weg af te weggen naar mijn koelkast. Verder verbouw ik graag courgettes, omdat ik zo een mooie voorraad courgettebloemen heb om mee te koken. Deze bloemen zijn een echte delicatesse, maar erg moeilijk te vinden in de winkel. Ik kijk nu al uit naar het voorjaar wanneer de bloemen aan de courgetteplanten zitten.

Balkon
Heb je geen tuin? Of heb je een tuintje dat compleet bestraat is? Geen probleem. Ook dan kun je nog genieten van zelfgekweekte groenten. Je gebruikt dan gewoon potten om de groenten in de planten. Zet een grote pot op een zonnig plekje op je balkon en je zult zien dat je ook daar overheerlijke kerstomaatjes kunt kweken.
Zelf zaaien of plantjes kopen
Terug naar het zaaien. Over een tijdje zul je in de tuinwinkels groentenplantjes zien die al bloemetjes of zelfs af vruchten dragen, zoals tomaten en paprika. Hoewel dit er erg verleidelijk en makkelijk uitziet, kun je deze beter niet nemen. Er zit weinig smaak aan deze groenten en de kans is groot dat de vruchten die je ziet de enige vruchten zijn die er aan zullen zitten deze zomer. Wanneer je zelf een groenteplantje kweekt met een zaadje zul je groenten krijgen waar veel meer smaak aan zit en die ook nog eens meer vruchten zullen dragen per plantje.

Heb je toch geen zin om te zaaien, of ben je te laat met het voorzaaien? Dan zijn de kleine groentenplantjes die je koopt in het tuincentrum erg makkelijk. Je kweekt nog steeds je eigen biogroenten en hebt altijd een voorraadje lekkere, nikkelarme groenten in je tuin staan. En dat allemaal zonder het gedoe van voorzaaien in een bakje op de vensterbank.
Er zijn veel soorten groentenzaden op de markt, en er is keuze genoeg. Kies het liefst biologische zaden, daar is geen (of in ieder geval minder) pesticiden en kunstmest gebruikt om het zaadje te produceren. En natuurlijk smaken de groenten ook beter.
Aan de slag
Ben je er klaar voor? Probeer het gewoon uit. Begin met één of twee groenten die je lekker vind. Reserveer alvast een zonnig stukje in je tuin of zet een mooie pot op je balkon. Zaai nu voor in kleine, ondiepe bakken en zet deze op een zonnig plekje in huis. Binnen de kortste keren zullen de eerste plantjes naar boven komen en kun je genieten van het zelf kweken van groenten. Of ga lekker rondstruinen in een tuincentrum. Daar staan de kleine groentenplantjes al voor je klaar. Welke variant je ook kiest, ik wens je een fijn weekend met veel plezier met je moestuin.
You must be logged in to post a comment.