Zachte platte broodjes

 

Ik ben lang op zoek geweest naar een recept voor pitabroodjes die makkelijk te maken zijn en niet snoeihard worden. Met dit recept maak je de lekkerste zachte, platte broodjes die je je maar kunt bedenken. Ook als ze zijn afgekoeld, blijven de broodjes zacht en makkelijk op te rollen. Het zijn geen pitabroodjes, dus je kunt ze niet opensnijden en vullen. Deze broodjes kun je beleggen en oprollen, of in stukken scheuren en gebruiken om in de lekkerste dips te dopen.

Heb je broodjes over, dan kun je ze gewoon invriezen. Laat ze vervolgens ontdooien en je kunt ze zo eten. Om op te warmen leg je ze even in een voorverwarmde oven, of leg ze in een stapel in een afgedekte ovenschaal om op te warmen. Heb je er maar eentje nodig, dan is een broodrooster een uitkomst.

Zachte broodjes, nog een beetje warm zijn ze op zijn lekkerst.

Benodigdheden voor 10 broodjes

 • 500 gr witte tarwebloem
 • 250 ml water (op kamertemperatuur)
 • 100 gr Griekse yoghurt
 • 3 gr verse biergist
 • 2 tl zout
 • 2 el olijfolie (en extra om te bestrijken)

Bereidingswijze

 • Verkruimel de gist in het water en roer tot het is opgelost. Voeg de overige ingredienten toe en kneed minimaal 10 minuten in een keukenmachine tot een glad deeg ontstaat. Haal het uit de mengkom en vorm met je handen tot een gladde bol. Giet een beetje olijfolie in een glazen kom, smeer goed uit over de bodem en zijkanten en leg de bol deeg er in. Besmeer ook de bovenkant van het deeg met de olie. Dek af met een groot bord of deksel en laat op een warme plek rijzen tot het in hoeveelheid is verdubbeld.
 • Wanneer het deeg voldoende is gerezen sla je het terug met je vuist. Haal het deeg uit de kom en kneed kort door. Verdeel het deeg vervolgens in 10 gelijke stukken. Vorm van elk stukje een bolletje door het telkens van buiten naar binnen te vouwen (draai het deeg steeds een stukje om, zodat een glad bolletje ontstaat). Leg de bolletjes op een met olie ingevette schaal. Dek af en laat het nog een uur rijzen.
 • Warm een gietijzeren pan op. Het is tijd om de broodjes uit te rollen. Neem telkens een bolletje en leg op een schoon, glad werkoppervlak. Je hebt geen bloem nodig om het werkoppervlak mee te bestuiven, de olie zorgt ervoor dat het niet blijft plakken. Rol met een deegroller platte broodjes tot ongeveer een halve cm dikte en leg in de pan. Bak het broodje op middelhoog vuur ongeveer 2 tot 3 minuten aan de eerste kant. Draai vervolgens om en bak de andere kant in 1 tot 1,5 minuut. Je hebt ook geen olijfolie nodig in de pan, de olie van de broodjes is voldoende. Leg het broodje op een bord of schaal en bedek met een schone theedoek, zodat ze zacht blijven. Terwijl het ene broodje bakt, rol je het volgende broodje vast uit. Bak op deze manier alle broodjes.
 • Klaar om te serveren (warm zijn ze het lekkerst!)
 • Maak de broodjes nog lekkerder door ze direct na het bakken in te smeren met knoflookolie (teentje knoflook paar minuten zachtjes in olijfolie bakken) en te bestrooien met verse koriander of peterselie.