Zachte witte bolletjes

 

Een heerlijke zondagochtend begint pas echt goed met zachte, witte bolletjes. Zelfgebakken uiteraard! Deze luxe broodjes zijn licht en zacht en geliefd door jong en oud.

Perfect gebakken zachte, witte bolletjes

De broodjes zijn niet alleen voor het ontbijt, maar doen het ook erg goed in de lunchtrommeltjes voor school. Zo ben je er zeker van dat je kind geen onnodige E-nummers eet.

Wil je wat zoetere broodjes bakken, voeg dan 25 gram suiker toe aan de bloem. Dit is nog altijd minder suiker dan eenzelfde soort broodjes van de bakker of uit de supermarkt.

Benodigdheden (13 kleine bolletjes)

 • 450 gram witte tarwebloem
 • 220 gram water (lauwwarm)
 • 25 gram extra vergine olijfolie
 • 1,5 tl zout
 • 7 gram verse gist
 • 1 ei
Heerlijk met rozenbotteljam

Bereidingswijze

 1. Giet water in de mengkom en kruimel de gist in het water. Roer door totdat de gist is opgelost.
 2. Voeg olijfolie en bloem toe en meng kort door elkaar.
 3. Voeg zout toe en kneed het deeg in een keukenmachine of met de hand minimaal 10 minuten goed en stevig tot een glad deeg.
 4. Vorm een gladde bal van het deeg, leg in een grote kom en dek af (bijvoorbeeld met een bord). Zet de kom op een warme plek om ongeveer 2 tot 3 uur te laten rijzen, bijvoorbeeld in de oven met het lampje aan (de oven is uit).
 5. Wanneer het deeg in hoeveelheid is verdubbelt haal je het uit de kom. Leg het op een met bloem bestoven oppervlak en kneed het deeg opnieuw een paar minuten.
 6. Verdeel het deeg in stukken van ongeveer 50 gram. Maak bolletjes van elk stukje deeg en leg op een bakplaat met bakpapier.
 7. Laat de broodjes opnieuw rijzen in de oven (lampje aan). Zet een kopje of kommetje heet stomend water in de oven.
 8. Haal na ongeveer 1,5 uur de broodjes uit de oven en zet op een warme ondergrond (geen stenen keukenblad) op een warme, tochtvrije plek. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 9. Klop het ei los met een vork en bestrijk de broodjes met het ei.
 10. Bak de broodjes in 15-20 minuten gaar.
 11. Haal de broodjes uit de oven. De broodjes zijn gaar wanneer je een hol geluid hoort als je op de onderkant tikt. Laat de broodjes op een taartrooster afkoelen.
 12. Serveer.

 

Allergienoot

Voor nikkelallergie gebruik witte tarwebloem en verse gist (gedroogd gist bevat veel meer nikkel dan verse gist).

Het deeg is vrij van zuivel en dus geschikt voor lactose-intolerantie en melkeiwitallergie.

Verder is het vrij van soja, noten en pinda’s.