Zelf boter maken

 

Laatst was ik slagroom aan het kloppen en dat was mislukt. Ik had de room te lang doorgeklopt en deze is toen helemaal gaan klonteren. In eerste instantie wilde ik de room weggooien, maar toen dacht ik aan een vriendin die eens hetzelfde was overkomen en er toen boter van had gemaakt. Na wat onderzoek heb ik hetzelde geprobeerd en het was werkelijk een makkie. En zelfgemaakte boter smaakt heerlijk.

Sinds ik er achter ben dat ik lactose-intollerantie heb, eet ik geen boter meer. Nu heb je natuurlijk geen boter nodig om goed te kunnen eten, maar ik miste het toch om af en toe een heerlijke laag boter op een boterhammetje te smeren. Ik heb tot nog toe geen lactosevrije boter gezien in een winkel, maar lactosevrije, houdbare slagroom wel. En daarmee maak je natuurlijk lactosevrije boter.

Heb je geen last van lactose-intollerantie? Kies dan een gewone, volle slagroom. Ga voor de volle variant, niet voor de halfvolle, of magere slagroom of een nep-room. Dat zijn namelijk industrieel bewerkte producten. Wil je minder vet eten? Eet dan gewoon wat minder boter, of wat minder vaak.

Zelfgemaakte boter

Ingrediënten:

  • Room (eventueel lactosevrij)

Bereidingswijze:

Schenk de room in een kom. Klop met een mixer totdat een dikke, klonterige substantie ontstaat.

 

 

Zet een fijne zeef boven een kommetje. Schep de botersubstantie in de zeef en laat uitlekken. De witte vloeistof die je overhoudt in het kommetje is karnemelk.

 

 

Schep de substantie in een glazen kom en voeg wat koud water toe. Duw met de bolle kant van een lepel in de substantie, en “meng” het water door de substantie. De karnemelk die nog in de substantie zit, duw je er zo uit. Ik heb hier een vork gebruikt, maar een lepel werkt veel beter.

 

Giet de witte vloeistof (water met karnemelk) in een kommetje of glas. Herhaal stap 3 en 4 totdat het water helder blijft.

 

 

Schep de boter in een keukenpapiertje en dep het droog. Een eventueel restantje water wordt zo opgenomen door het papier, waardoor de boter wat langer houdbaar blijft.

 

 

De boter is nu klaar. In de koelkast blijft het een aantal dagen houdbaar.

 

 

Nikkel- en lactosenoot

Wellicht dat er lactosevrije “boter” op de markt is, maar dit is vaak geen boter, maar margarine. Zoals je weet zit margarine tjokvol nikkel en is daarom geen optie voor nikkelisten.  Wanneer je lactosevrije boter hebt gevonden, let er dan op dat de enige ingrediënten melkvet en lactase zijn, verder niets.

De lactosevrije slagroom die ik heb gebruikt, is van MinusL (verkrijgbaar bij de gewone supermarkt). Deze houdbare slagroom heeft als enige ingrediënten room en lactase, verder niets. Wanneer je lactosevrije room ziet staan in de winkel controleer dan de ingrediënten. Wanneer er meer dan eerdergenoemde ingrediënten in zitten, dan is de kans groot dat het een nikkelrijk product is.

Voor de bereiding gebruik je zo min mogelijk nikkelhoudend keukengerei. Wanneer je niet alles nikkelvrij hebt, is dat geen probleem en gebruik je gewoon wat je hebt. Ik heb bijvoorbeeld wel een nikkelvrij vergiet van silicone, maar geen fijne zeef. Hiervoor gebruik ik de nikkelhoudende versie. Alle andere gebruikte benodigdheden zijn wel nikkelvrij, zoals bestek, kommetjes, bakjes en natuurlijk een botervlootje.